İlk yerli ıslak mendilci Afrika’da büyüyecek

harika gıda | 00:17 | 0 Comments




1992 yılında ilk olarak ithalatla Türkiye’yi ıslak mendil ile tanıştıran Fresh’n Soft, bugün 45 ülkeye ihracat yapıyor.
Haber : Burcu Tuvay / 10.03.2013
Venezüella’da da pazar lideri olan ve Afrika’da büyümek isteyen Fresh’n Soft, önümüzdeki dönem hijyen pazarına yönelik olarak yeni bir ürünü piyasaya sunmak için hazırlık yapıyor. Geçen yılın son aylarında Eczacıbaşı Grubu, ilginç bir satın alma gerçekleştirdi. Türkiye’de ıslak mendilin mucidi olarak bilinen Ataman Özbay, büyük emeklerle kurduğu Ataman Grubu’nu 56.3 milyon liraya Eczacıbaşı Grubu’na sattı. Bu satışla birlikte gözler ıslak mendil sektörüne çevrildi. Sektördeki rekabet ve diğer şirketlerin varlığı dikkat çekti. Hijyen bilincinin gelişmesi, domuz gribi benzeri virüslere karşı korunma ihtiyacı gibi nedenlerle ıslak mendil sektörünün gelişimine bakıldığında, bu alanda faaliyet yürüten şirketlerin her geçen yıl biraz daha büyüdükleri görülüyor. Sektörün 2012 yılında ulaştığı büyüklük 268 milyon TL. Eczacıbaşı’nın Ataman’ı alması, büyük grupların bu sektöre hiç de ilgisiz olmadığının bir göstergesi. Bu satın almayla, Türkiye ve Doğu Avrupa’nın en büyüğü olan Beylikdüzü’ndeki üretim tesisi ile birlikte Ataman Grubu’nun Uni, Unibaby, Wogi, Woc, Comfort, Premax, Unimed, Mentholix, Şelale, Lemonni ve Uni Wipes markaları, Eczacıbaşı’na geçti. Sektörün bi diğer baskın oyuncusu da Fresh’n Soft. Sadece Türkiye’de değil, Lübnan’dan Venezüella’ya kadar geniş bir coğrafyada birçok ülkede pazar lideri konumunda. Şirketin temelleri Kardeşler Uçan Yağlar adıyla 1957 yılında Rafael Zavaro tarafından İzmir Kemeraltı’nda atılmış. Zavaro, o yıllarda çiklet, gazoz gibi yiyecek ve içeceklere yönelik katkı maddeleri üretiyordu. İkinci kuşak Nedim - İzzet Zavaro kardeşler ise 10 yaşından itibaren babalarının yanında çalışmaya başlamışlar.

YURT DIŞINDA GÖRDÜLER
Aroma üretimi devam ederken Zavaro Kardeşler, 17 yaşında İstanbul’un yolunu tutmuşlar. “İstanbul’da nasıl başka bir iş alanı yaratabiliriz?” diye düşünürlerken bir yurt dışı seyahatlerinde ıslak mendil ile tanışmışlar. “Bunu Türkiye’ye getirirsek yeni bir pazar yaratırız” düşüncesiyle ilk ithalatlarını 1992 yılında yapmışlar ve böylece Türkiye’yi de ıslak mendil ile tanıştırmışlar. Türkiye’nin 1994 krizini yaşaması, bu girişimci kardeşler için ‘kırılma noktası’ haline geldi. Çünkü, Zavaro Kardeşler ithalattan vazgeçerek, kendi üretimlerini yapmaya karar vermişler. 1996 yılında tek hatlık makineyle Levent’te bir atölyede imalata başlamışlar. Ancak daha sonra kapasiteyi karşılamayınca 2004 yılında Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni yatırıma imza atıldı.


Category :

Fikirsayfasi.com :
Fikirsayfasi.com en tarafsiz en guncel haber ve konu basliklerini sizin icin bir araya getirmektedir.is fikirleri, bayilik,franchise hakkinda guncel haberleri, girisimcilere ve yeni is kuracaklara sunmaktadir.Facebook/fikirsayfa adresinden haberleri ve konulari takip etmeyi unutmayin!

0 Comments

En son eklenen haberler.