Üreticiye tatlı patates tohumu.

harika gıda | 01:03 | 1 Comments

Üreticiye tatlı patates tohumu

Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) yürütülen proje kapsamında Çin, ABD ve Afrika'dan getirilen ve deneme çalışmasında Türk damak tadı ile iklim şartlarına uygun, üstün özelliklere sahip olduğu tespit edilen tatlı patates tohumunun çoğaltılması için çalışıldığı bildirildi.

MKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK tarafından kabul gören ve 2 yıldan bu yana uyguladıkları “Tatlı Patatesin Verim ve Kalite Düzeyinin İyileştirilmesi” projesine 200 bin TL bütçe sağlandığını söyledi.

Proje kapsamında üniversitelerinde öncelikle doku kültürü laboratuvarı ve iklimlendirme odası oluşturduklarını ifade eden Çalışkan, daha sonra farklı ülkelerden getirdikleri 20 tatlı patates tohumu ile Hatay'da yetiştirilen ve hastalıklardan arındırdıkları iki çeşidin serada ekimini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Bölge iklimine uygun, verimi daha yüksek olan ve üstün özelliklere sahip en iyi çeşitleri tespit ederek çoğaltmaya çalıştıklarını vurgulayan Çalışkan, şöyle devam etti:

“Deneme ekimleri sonucunda, üstün özelliklere sahip olduğunu belirlediğimiz Çin, ABD ve Afrika'dan getirdiğimiz tohumlarla, Hatay'da bulunan ve virüslerden arındırılmış iki çeşidimizin öncelikle iklimlendirme odasında gerekli sıcaklık ve nem ortamını sağlayarak bardaklar içerisinde fide haline gelmesini ve kökleşmesini sağladık. Daha sonra kökleşen fidelerin, toprağa uyum sağlayabilmesi için seralarda ekimini gerçekleştirdik. Fidelerin büyümesinin ardından elde ettiğimiz tatlı patatesleri yeniden doku kültürü laboratuvarımızda inceledik. Yaptığımız deneme ekiminin sonucunda kalite, verim ve damak tadı yönünden bölgemize uyum sağladığını belirlediğimiz, yurt dışından getirdiğimiz 20 çeşit ile Hatay'da bulunan 2 türün tohumlarını çoğaltmaya başladık.”

Üstün özellikteki çeşitlerin tohumlarından şu ana kadar 5 bin fide üretimi gerçekleştirdiklerinini ifade eden Çalışkan, “Hedefimiz ekim zamanı olan mayıs ayına kadar 20 bin fide üreterek çiftçilerimize dağıtmak” diye konuştu.

Çalışkan, bu proje sayesinde hastalıklardan arındırılmış, en iyi çeşitlerin yetiştirilmesini sağlayarak üreticinin daha fazla kazanmasına katkıda bulunmayı ve bölgede tatlı patates üretimini daha da yaygınlaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Tatlı patatesin Hatay'da sadece haşlandığını ya da fırınlanarak tüketiminin yapıldığını ifade eden Çalışkan, diğer ülkelerde ise A ve C vitamini açısından oldukça zengin olan bu ürünün sanayinin yanı sıra nişastalarda, kek yapımında ve konserve olarak değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

Category : , , , , ,

Fikirsayfasi.com :
Fikirsayfasi.com en tarafsiz en guncel haber ve konu basliklerini sizin icin bir araya getirmektedir.is fikirleri, bayilik,franchise hakkinda guncel haberleri, girisimcilere ve yeni is kuracaklara sunmaktadir.Facebook/fikirsayfa adresinden haberleri ve konulari takip etmeyi unutmayin!

1 yorum :

  1. iyi Çaıışmalar ben Bitlis bölgesinde tatlı patates ekimi yapmak istiyorum nasıl yardımcu olabilirsiniz

    YanıtlaSil

En son eklenen haberler.