Bonsai nasıl yetiştirilir?
Bonsai
yetiştirmeye başlarken yapılması gereken ilk şey sonuçta nasıl bir
bonsai istediğinize karar vermektir. Ağacın doğal halindeki büyüklüğü,
şekli, yaprak boyutları, yetiştirme zorluğu gibi etkenler, bu
konulardaki tecrübelerinize göre öncelikli olarak düşünmeniz
gerekenlerdir.
Eğer ilk defa yetiştirecekseniz, tavsiye edilen en
kolay yöntem yeterince büyümüş bir ağaç üzerinde çalışmaktır. Böyle bir
ağacı bir fidanlıktan, ya da imkanınız varsa bir ormandan temin
edebilirsiniz. Başlangıç için kozalaklı ağaçlar en idealleridir.
Ağacınızı seçerken ilk dikkat etmeniz gereken, ağacın boyuna göre kalın
bir gövdesinin olması ve gövdenin her yönünden çıkan yeterli sayıda dala
sahip olmasıdır. Bir başka önemli nokta ise, ağacın ön yüzünün neresi
olacağına karar vermektir. Gövdenin en iyi görüntüyü verdiği ve mümkün
olduğunca az dalın çıktığı ya da budandığında en az kesik izi bırakacak
taraf en uygunudur (Bonsai de ön yüzde dal bırakılmaz). Seçtiğiniz ağaç
başlangıçta bir yaprak yığını gibi olsa da uygun budama ve tel sarma
yöntemleriyle onu güzel bir bonsai ye dönüştürmek sizin elinizde.
Daha
sabırlı biri iseniz seçtiğiniz ağacı bulduğunuz ortamdan çıkarmadan
önce düşündüğünüz şekle girecek şekilde büyütmek daha güzel bir sonuç
verecektir. Örneğin sonbaharda yaprak döken ağaçlar her bahar tomurcuk
verir. Buna göre ağaçta istediğiniz dalın uzamasına izin verir,
istemediğiniz dalı, hatta tepe dalını, keserek başka dalları bunların
yerine büyütebilirsiniz. Bunun yanında güzel bir kök yapısına sahip
olması için ağacın etrafına bir çukur kazarak ana köklerin bazılarını
kesebilir, böylece ertesi yıl daha gelişmiş kılcal köklere sahip
olmasını sağlayabilirsiniz.
Her iki yöntem sonucunda da
ağacınızın aşağı doğru giden bir ana kökü olacaktır. Ağacı bonsai
saksısına aktarabilmek için bu kökten kurtulmanız gerekmektedir. Bu
işlemi bir kerede yapmaktansa, ağacın dengesini bozmamak için birkaç
kerede, yeni köklerin dairesel bir eksende çıkmasına izin vererek yapmak
daha uygundur.
Bir diğer yöntem ise bir ağacın bonsai için uygun
olabilecek -kalın ama kısa, küçük yapraklı, yaşlı bir ağaca benzeyen-
bir dalını köklendirmektir. Bu, iki şekilde yapılabilir. Eğer seçtiğiniz
dal yere yakınsa, uç tarafı yüzeyde dik olacak şekilde, kesmeyi
düşündüğünüz yerini toprağa gömerek sabitler ve köklenmesini
beklersiniz. Eğer yüksek bir dal seçtiyseniz; kesmeyi düşündüğünüz
bölgeden halka şeklinde dalı soyun. Bu bölgeyi bir naylon torba
yardımıyla, torf yada yosunlu toprak karışımıyla sarın.Yeterli miktarda
kök oluşuncaya kadar bekleyin. Daha sonra oluşan köklerin altından dalı
kesin. Ağacınızı saksıya diktikten sonra bir tel yardımıyla sabitlemek
dala göre zayıf olan kökler güçleninceye kadar yararlı olacaktır.
Kesik
daldan üretme uygulanabilecek bir başka yöntemdir. Ağaçların coğu bu
şekilde kök üretebilir. Ancak bu şekildeki bir üretim daha uzun bir
zaman alacaktır. Kesik daldan üretim de genellikle iki şekilde yapılır.
Birincisinde; ağacın büyüme mevsiminin sonunda; yeni büyümüş bir dal
kesilir. Bu dal yumuşak bir toprağa yarısına kadar gömülür. Ertesi bahar
kök vermeye başlayacak olan ağacınız sonraki bahara ise kullanılabilir
duruma gelecektir. Diğer yöntemde ise; yeni büyümüş olan dal yaz başında
kesilir. Bu yöntemde köklenme 4 ila 10 hafta arasında gerçekleşir. Bu
iki yöntemde de köklenmeyi hızlandıran hormonlar kullanmak daha uygun
olacaktır.
Ağacınızın büyümesini en baştan kontrol etmek
isterseniz tohumdan üretmeyi deneyebilirsiniz. İlk başlayanlar için
uygun olmayan bu yöntemde tohumları bir kaba dikersiniz. Bitki büyüdükçe
ayrı kaplara yerleştirirsiniz. Buradaki önemli nokta ise bitkinin her
aktarmada ana köklerini budayarak yan ve kılcal köklerin oluşmasını
sağlamaktır.
Tüm bu yöntemlerden birini kullanarak elde ettiğiniz
ağacı bonsai saksısına aktarmak sonraki adımınız. Bunun için kökler
saksıya sığabilecek şekilde belirli bir ölçüde kesilir. Kök boyunun ağaç
boyunun 1/3'ünden daha uzun olmaması gerekir. Kökleri kestikten sonra
dalların ve yaprakların bir kısmını da budamak ağacın dengesini
kaybetmemesi açısından önemlidir. Kök budama işleminin düzenli
aralıklarla yapılması ağacın büyümesini sınırlandıran en önemli
faktördür.
Budamalarla uygun şekle yaklaşsanızda, en estetik
görüntü için dalları tel sararak belli yönlerde kıvırmak, belli şekiller
vermek gerekir. Amaç ağaca yaşlı görüntüsü vermek olduğundan gövde ve
dallar düz değil mümküm olduğunca kıvrımlı olmalıdır. Teli çok sıkmak
veya uzun süre dalda bırakmak dallarda iz kalmasına ve çirkin
görünmelerine sebep olacağından bu konuya da gerekli özeni göstermeniz
gerekir.
Category : bonsai , girişimcilik , nasıl yetiştirilir
0 Comments