Trüf mantarı nedir nasıl yetişir nerelerde bulunur

harika gıda | 11:20 | 3 Comments





Dünyada "siyah elmas" olarak bilinen, 6 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunan ve kilosu bin euro olan trüf mantarını Avrupa'da zenginler, Türkiye'de ise tanınmadığı için ormanlarda domuzlar bulup yiyor.

Toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen, kokusuyla özel eğitimli köpekler tarafından bulunabilen trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Dünyada yüzde 45'ni Fransa, yüzde 35'ini İspanya, yüzde 20'sini İtalya sağlıyor.

Talep her geçen yıl artmasına rağmen üretiminin azalması fiyatını yükseltiyor. Getirisi oldukça çok olan bu mantarı devlet, Denizli'de seçtiği pilot bölgede, köylüleri teşvik için hazırladığı bir projeyle üretip yaygınlaştırma kararı aldı. Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ)'nin çalışması, Cankurtaran mevkisindeki bir ormanlık alanda 2016 yılına kadar devam edecek.

Türkiye'nin ilk yapay trüf mantar ormanının dikimi için tören düzenlendi. Törene Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, MÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, diğer protokol üyeleri ve köylüler katıldı. Törende yapılan konuşmalarda, trüf mantarının önemi anlatıldı.

Doç. Dr. Türkoğlu, Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetiştiğini, Türkiye'de Denizli, Antalya, Muğla ve Osmaniye bölgesinde doğal yayılış gösterdiğini söyledi.

Türkoğlu, "Ülkemizde bilinmediğinden dolayı genellikle domuzlar yiyor. Yapmış olduğumuz çalışmalarla bu doğal alanları proje kapsamında kontrol altına alıp güçlendirmeyi planlıyoruz. Proje bittiği zaman beş yıl sonra sadece Denizli'de yılda 700 bin euro kazancı olacak." dedi. Trüf ormanının oluşturulacağı 7 hektarlık alana 2 bin aşılı meşe fidanı dikileceğini, beş yıl sonra hektarda 50 kg. trüf beklediklerini ifade eden Türkoğlu, "Aslında 200 kg. civarında olacağını tahmin ediyoruz ama 50 kg. düşünürsek, 7 hektardan 350 kg. alınır. Bunun yanında 117 hektarlık bir alanı koruma altına alıyoruz." diye konuştu.

Vali Demir ise Denizli ormanlarında trüf mantarının doğal olarak bulunduğunu bilimadamlarının tespit ettiğini aktardı. Demir, "Beş yıl içerisinde burada yaklaşık 20 milyon liralık gelir oluşturacak kapasite görülmekte. Çok önemli bir piyasası ve ihracat imkanı var. Denizli'nin 11 bin kilometre yüzölçümüne sahip olduğu ve bunun da yüzde 47'sinin ormanlarla kaplı olduğu düşünüldüğünde, gelecekte çok önemli bir gelir olabileceği görülüyor." dedi.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Çiftçi ise, "kralların yiyeceği" olarak adlandırılan trüf mantarı Avrupa'da Fransa ve İspanya'da yoğun olarak yetiştirilirken Türkiye'de doğal yetişeceği ortamların bulunduğunu anlattı. Çiftçi, "Biz burada bunun ilk adımını attık. Bu konuda en büyük pay, orman içindeki köylülerin olacak. Bunların çok fazla gelir getirdiği görülünce ormanlara çok daha güzel duygularla bakılacak, daha koruyucu olacaklar." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, köklerinde trüf mantarlarının yetişeceği 2 bin aşılı meşe fidanı, protokol üyeleri ve işçiler tarafından dikilmeye başladı. AA

Category : , , , , , , ,

Fikirsayfasi.com :
Fikirsayfasi.com en tarafsiz en guncel haber ve konu basliklerini sizin icin bir araya getirmektedir.is fikirleri, bayilik,franchise hakkinda guncel haberleri, girisimcilere ve yeni is kuracaklara sunmaktadir.Facebook/fikirsayfa adresinden haberleri ve konulari takip etmeyi unutmayin!

3 yorum :

  1. Trüf mantarının bir çeşidi olan domalan mantarını Türkiyenin her bölgesine pazarlamaktayım.ister 5-10 kilo isterseniz 100 kilo yada tonlarca sipariş verebilirsiniz.irtibat numaram 0544 640 55 13

    YanıtlaSil
  2. Devamli elimizde taze mevsimine gore Truf-(Truffle ) mantari bulunmaktadir , Buyuk miktar sagliyabiliriz
    eyerki ILGILENIRSENIZ imeil svetlio2008@abv.bg yada +359896452929 whatsapp ulasabilirsiniz
    Saygilar

    YanıtlaSil
  3. bu truf mantarı çok değerli sanırım birşey. İnternet'te araştırdım https://acikkredi.com/truf-mantari-yetistiriciligi/ burada nasıl yetiştiriceleği falan yazıyor sizce doğru mu bu bilgiler ?

    YanıtlaSil

En son eklenen haberler.