İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

harika gıda | 11:44 | 4 Comments

istiridye mantarı yetiştiricliği hakkında çalışma yapmış bir siteden sizin için bir  konu araştırması


son zamanlar da üretimi hızla artan, dünyada beyaz kültür mantarından sonra en çok tüketilen mantar olan istiridye mantarı veya diğer adıyla kayın mantarından bahsetmek istiyorum. Bölgelere göre kayın mantarıistiridye mantarıyaprak mantarıkavak mantarı, ağaç mantarıet mantarıkulak mantarı olarakta adlandırılan istiridye mantarı izolasyonlu çatı katlarında ya da bodrum katlarında klima olması koşuluyla her mevsim rahatlıkla yetiştirilebilmekte. Yaptığım denemelerde çatı katında klima veya herhangibir ısıtma soğutma cihazı kullanmadan istiridye mantarını yetiştirebildim.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

İstiridye Mantarı
Kolay yetiştirilebiliriliği nedeniyle herkes kolaylıkla istiridye mantarı yetiştirebilir.
Kolay yetişebilirliği yanında tadı ve lezzeti et’ e en yakın mantar çeşitlerinden biri olan kayın mantarı, protein değeri ile bir çok mantar çeşidinden çok üstündür. Kalbe iyi gelir, tansiyona iyi gelir, kan dolaşımını düzenler, kansere karşı koruyucu kalkandır. Avrupa’da 1900’lü yılların başında kültür altında üretimi yapılan, Uzakdoğu’ da ölümsüzlük mantarı çeşitlerinden biri olan istiridye mantarı son zamanlar da Ülkemizde de hızla üretim alanları artmaktadır. Ama maalesef tüketimi henüz Avrupa’nın 40’ ta biri kadar olduğu söylenmektedir. Beyaz kültür mantarından çok daha güzel bir lezzetinin olduğunu söyleyebilirim. Ev ortamın da bile kolaylıkla yetişebilen kayın mantarını sizler de yetiştirebilirsiniz. Bunun için bu yazı dizimizi hazırlamayı uygun gördüm. Umarım faydalı olur.
Sizde kendi imkanlarınızı kullanarak kolaylıkla kayın mantarı yetiştireceksiniz. Unutmayın ki bu işin sırrı öğrenmek ve denemektir. Denemeden hiç bir şey yapamazsınız. İstiridye mantarı yetiştiriciliği sizin için zevkli bir hobi olabileceği gibi üretim alanınızı büyüttükçe yetiştirdiğiniz mantarları çevrenizde satabilirsiniz bile. Yetiştirdiğiniz mantarları evinizde taze taze değerlendirebilir komşu ve akrabalarınıza ikram edebilirsiniz. Bu mantarın yetiştirme isteğini karşılamak çokta zor değil. Aşağıda anlatacağım yöntemi dikkatlice okumanız ve adım adım uygulamanız neticesinde sizler de bu mantarı kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Ve zamanla farklı yetiştirme yöntemleri bile keşfedebilirsiniz.

PLEUROTUS SPP. (KAYIN MANTARI – İSTİRİDYE MANTARI – YAPRAK MANTARI) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Kültürü yapılan diğer mantarlara göre çevre koşulları bakımından daha az seçici olan ve hastalık ve zararlılara karşı dayanımı, besin değerinin diğer kültür mantarlarından daha yüksek olması, üretiminde kompost fermantasyonu ve örtü toprağı kullanılmaması üretimini kolaylaştırmaktadır. Mevsim şartlarına bağlı kalarak Pleurotus çeşitlerinde seçim yapmak ortam uygunluğu açısından önem teşkil eder. Örneğin; miselleri 35 Cº ye şapka oluşumunda 30 Cº ye kadar dayanıklı olmasından dolayı yaz şartlarında yetiştirmeye uygundur. Oysa miselleri, gelişimi için 23-25 Cº ye ihtiyaç gösterirken şapka oluşumunda ortam sıcaklığını 10-15 Cº olması istenir. Bu bakımdan yaz üretimi için Pleurotus sajor- caju kış üretimi için Pleurotus ostreatus çeşidi seçilmesi daha uygun olacaktır. Yetiştirilmesi beyaz mantarlara nazaran kolay olan kayınmantarı genellikle üretim tekniğinde kullanılan materyaller yönüyle; “Ağaç kütükleri” ve “Bitkisel artıklar” kullanılarak yapılan üretim şekli olmak üzere iki grupta değerlendirilir. Burada ilk olarak bitkisel atıklarla kayın mantarı yetiştiriciliğinden bahsetmek ve uygulama örneğini anlatmak istiyorum.
Bitkisel Artıklar Kullanılarak Pleurotus Üretimi
Pleurotus spp. üretiminde hemen her yerde bulunabilecek pek çok bitkisel artık yetiştirme ortamı hazırlığında kullanılabilmektedir. Bunlardan başlıcaları; Buğday Sapı, Çeltik Sapı, Pirinç Kavuzu, Pamuk Kapçığı, Mısır Sapı, Mısır Koçanı, Fındık Zurufu, Çay Artığı, Yerfıstığı Kabuğu, Kayın, Kavak, Meşe ağaçlarının talaşları ve buğday kepeğidir.
ORGANİK İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ UYGULAMA ÖRNEĞİ KOMPOST HAZIRLAMA FORMÜLLERİ VE MATERYALLERİ;
Yukarıda saydığımız bitkisel atıklar kompost karışımı için kullanılabilir. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen bir araştırma sonucuna göre, aşağıdaki iki formülle en fazla verim alınmıştır.
1- % 95 Buğday samanı + % 5 Buğday kepeği
2- % 60 Buğday samanı + % 40 Mısır koçanı
Pleurotus sajor-caju üretimi ele alınan uygulamalar içerisinde gerek verim, gerekse biyolojik etkinlik açısından en iyi sonuç 2 no’ lu uygulama olan % 60 buğday samanı + % 40 mısır koçanı uygulamasından (295.0 kg/ton substrat) elde edilmiş, bunu buğday samanına %5 oranında buğday kepeği ilave edilmiş olan 1 no’ lu uygulama (285.6 kg/ton substrat) izlemiştir. Bulunabilirliği kolay olması nedeniyle 1 nolu uygulamayı yapmaya karar verdim. Bu amaçla 1 balya buğday samanı aldım. Buğday samanını bulunduğunuz yere göre farklı yerlerde bulabilirsiniz. Benim bulunduğum yerde belediye mezbahanesi yanında genelde buğday samanı satılmakta. Sizinde aklınızda mezbahane olsun genelde böyle yerlerde saman satışı yapılabilir.
buğday samanı
buğday samanı
1 kilo kadarda buğday kepeği alarak kompost için malzemelerimi hazırlamış oldum. Buğday kepeğini zahirecilerde bulabilirsiniz. Ve hatta saman satışı da olabilmekte.

Organik Kayın Mantarı Üretim Aşamaları ;

a) Ortam hazırlığı ve buharla pastörizasyon işlemi;
Hazırlanmış olan kompost materyalleri, mantara rekabet edecek olan organizma ve mikro organizmalardan arındırılması gerekmektedir. Eğer pastörizasyon yapmadan mantar misellerini ekecek olursak, misellerin gelişmesini ortamda bulunan çeşitli mikro organizmalar bastıracak ve üretim istenilen düzeyde olmayacaktır. Bunun için pastörizasyon ve ya sterilizasyon işlemi muhakkak yapılması gerekir. Kimyasal ilaçlarla da bu işlem yapılabilirse de yetiştireceğimiz ürün organik olması amacıyla kimyasal maddeler kullanmadan haşlama yöntemiyle pastörize işlemini gerçekleştirdim.
Haşlama yöntemiyle pastörize işlemi;
Genellikle sap, saman kültürlerinde kullanılan ve küçük işletmelerin uygulamış oldukları basit bir yöntemdir. Bu yöntemin prensibi 200 litrelik varil ve ya özel olarak yapılmış haşlama kazanların içerisinde kompost un haşlanarak sterilize edilmesidir. Bunun için varillerin dip kısmından 10-15 cm yükseklikte ızgara konularak içerisine konulacak olan tel örgü sepetin aşağıya inmesi engellenir.
haşlama yöntemiyle pastörize
haşlama yöntemiyle pastörize
Daha önceden hazırlanmış olan sap saman karışımı kuru halde tel örgü sepetlere doldurularak varillere daldırılır varilin kapağı kapatılır ve ısıtılır sıcaklık 75-80 C de 1 saat bekletilerek pastörizasyon işlemi tamamlanır. Daha sonra sepet varilden çıkartılarak bir müddet ortam suyunun akması sağlanır ve komposttun soğuması sağlanır.
Yukarıda anlatılan yöntem itibariyle kendinize uygun bir düzenek kurarak sterilize işlemini yapabilirsiniz. Çatı katına kurduğum soba üzerinde 20 litrelik bir kazanla bu işlemi yaptım. Suyun sıcaklığını ölçmediğimden göz kararı, suyun kaynaması göz önüne alındığında 100 C ye yakın bir ısıda 20-30 dakika kadar beklettim. Daha sonra kazandan aldığım samanı temiz bir naylon poşete aktardım. Samanı poşete sararak kendi sıcaklığında 30 dakika daha bıraktım. Bu süre sonunda samanın halen daha çok sıcak olduğunu gördüm. Bu sıcaklık istediğim pastörizasyonu sağlamış oldu.
Samanı yukarıda anlattığım gibi pastörize ederken buğday kepeğini de ayrı bir kapta mutfak ocağında kaynatarak pastörize ettim. % 95 Buğday samanı + % 5 Buğday kepeği formülü için oranları hazırladığınız ölçülerde hazırlayınız.
Yani 10 kğ buğday samanı pastörize ettiyseniz buna 0,5 kğ buğday kepeği eklemelisiniz. 100 kğ saman için 5 kğ, 1000 kğ saman için 50 kğ kepek kullanmalısınız.
Pastörize olmuş saman ve kepeği bir birine homojen bir biçimde karıştırarak karışımın eşit miktarda dağılmasını sağlayınız. Karışım için ellerin kirli olmaması gerekir mümkünse sterilize edilmiş eldivenler takılması daha doğru olacaktır.
b) Mantar miseli aşılama işlemi;
Steril şartlarda üretilmiş 1 kğ fiyatı (kdv dahil) 12 tl dır. KAYIN MANTARI MİSELİ SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN
Misel ekim dozu 1 kg’lık her torbaya 25 g olarak uygulanması uyun görülmektedir. 24-26 C° ’ye kadar soğutulan 100 kg komposta 2,5 kg misel atılır. Üretimin yapılacağı mevsime göre torbalara 3-50 kg arasında kompost konabilir. Torbalara konacak kompost yaz aylarında az kış aylarında çok olmalıdır. Hazırladığım kompostu aşağıda gördüğünüz 10 kğ lık şeffaf naylon poşettlere doldurdum. Bu işlem sırasıyla şöyle yapılmıştır; Poşetin alına 10 cm kadar kompostu aşırı bastırmadan sıkıştırarak koyuyoruz, onun da üstüne poşetin kenarlarına gelecek şekilde dairesel olarak bir mikar misel ekiyoruz. Sonra tekrar 10 cm saman ekliyoruz ve misel ekiyoruz. Bu işlem poşet dolana kadar devam edecek. Poşeti bağlayrak steril bir çivi ile poşetin etrafında delikler açıyoruz. Böylelikle kompost ekim işimiz bitmiş oluyor.
c) Misel ön gelişme dönemi
Misel ekimi yapılmış olan ortamlar % 85-90 oranında nisbi nem ve 23-27 C° ’lik ortalama sıcaklık içeren karanlık bir oda da 25-30 gün bekletilerek misel gelişim döneminin tamamlanması sağlanmıştır. Bu süre zarfında en önem vereceğimiz kriter ortamın sıcaklığı olmalıdır. Miseller birkaç gün içinde faaliyete geçip üreyerek torbanın gittikçe beyaz bir görünüme büründüğünü göreceksiniz.
d) Organik mantar üretim dönemi;
Misel sarımı tamamlandığında mantar oluşumu için torbalara 1 cm2 büyüklüğünde delikler açılır. Delik sayısı torbaya konan kompost miktarına göre değişir. Delikler steril jilet kullanarak poşetin yatay kesilmesi veya artı şeklinde çizilmesiyle yapılabilir. Kullandığınız jiletin stril olmasını sağlayınız, bunun için bir bardak suya bir miktar çamaşır suyu ekleyerek yapabilirsiniz.

Bu dönemde mantar taslakları kısmen belirginleşmeye başlamıştır. Bir kaç gün sonra bu taslaklar hızla gelişerek kesilen yerlerden çıkmaya başlayacaklardır. Hasat devresinde nem oranı % 75-85 olmalıdır. Bu oranı sağlayabilmek amacıyla sabah akşam mantarların üzerine su püskürterek nemlendirmeyi unutmayın.


istiridye, kayın, yaprak mantarı…
Misel ön gelişimi döneminde ışığa ihtiyaç duyulmamasına karşın hasat döneminde uygun büyüklükte ve renkte mantar almak için günde 12 saat ışığa ihtiyaç vardır. Bu amaçla gün ışığından faydalanabileceğimiz gibi beyaz ışık veren floransan lambalardan da istifade edebiliriz.
İlk flaşta (bir poşetten ilk seferde alınan verim) genelde toplam ürünün %40’ını almak mümkündür. Alınacak toplam verim kompost içindeki kuru madde oranı kadardır. İlk poşetten ilk hasatım 1.6 kg olmuştu bu bence çok iyi bir rakamdı. Aşağıdaki fotoğraflarda istiridye mantarının gelişimlerini görebilirsiniz.
kayın mantarı verim
kayın mantarı verim
istiridye, kayın, yaprak mantarı yetiştiriciliği
istiridye, kayın, yaprak mantarı yetiştiriciliği

istiridye mantarı yetiştiriciliği

kayın mantarı yetiştiriciliği hasat
kayın mantarı yetiştiriciliği hasat

evde çatıda bodrumda istiridye mantarı yetiştiriciliği
istiridye mantarı hasat zamanı
istiridye mantarı hasat zamanı
kavak mantarı yetiştiriciliği
kavak mantarı yetiştiriciliği
istiridye mantarı
istiridye mantarı
Sizde kendi imkanlarınızı kullanarak kolaylıkla kayın mantarı yetiştireceksiniz. Unutmayın ki bu işin sırrı öğrenmek ve denemektir. Denemeden hiç bir şey yapamazsınız. İstiridye mantarı yetiştiriciliği sizin için zevkli bir hobi olabileceği gibi üretim alanınızı büyüttükçe yetiştirdiğiniz mantarları çevrenizde satabilirsiniz bile. Yetiştirdiğiniz mantarları evinizde taze taze değerlendirebilir komşu ve akrabalarınıza ikram edebilirsiniz. Bu mantarın yetiştirme isteğini karşılamak çokta zor değil. Aşağıda anlatacağım yöntemi dikkatlice okumanız ve adım adım uygulamanız neticesinde sizler de bu mantarı kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Ve zamanla farklı yetiştirme yöntemleri bile keşfedebilirsiniz.
Ve son olarak sizlere kayın mantarı yemek tarifi vermek istiyorum. Aşağıdaki tarifi uygulayarak çok lezzetli bir istiridye mantarı yemeği yapabilirsiniz. Kendi yetiştirdiğiniz, kimyasal gübre içermeyen, ilaç kalıntısı olmayan organik mantarınızı güvenle ve içiniz rahat bir şekilde ailenize ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
İSTİRİDYE MANTARI YEMEK TARİFİ
Malzemeler
Yarım kg. organik istiridye mantarı
5-6 diş sarımsak
4-5 adet taze soğan
2-3 servis kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber
Uygulama
Mantarları yıkayıp, irice kesin. Derin teflon tavaya sıvı yağ ve rendelenmiş sarımsağı koyarak, sarımsaklar hafif pembeleşene kadar kavurun. Böylece nefis bir aroma oluşacak. Tavaya mantarları ilave edin. (Önce mantarın sap kısımlarını biraz kavurun zira sap kısımları geç pişmekte, daha sonra diğer mantarları ilave edin) Ocağın ısısını hiç düşürmeden mantarların önce suyunu salmasını ve daha sonra suyunu çekerek kavrulmasını sağlayın. Bu sırada tavanın kapağı açık tutunuz. Düşük ısı ve kapaklı bir tavada yaparsanız, suyunu salan mantarların bu suyu çekmesi için uzun süre beklemeniz gerekir ve böylece mantarlar gereğinden fazla pişerek, lezzet ve görüntü kaybına uğrarlar. Mantarları ocaktan indirmeye birkaç dakika varken, tuz ve karabiberi ilave edin. Küçük küçük doğranmış taze soğanları  mantarlara ilave edin. Soğanlar sadece birkaç dakika kavrulması yeterli olacaktır. Sıcak olarak servis yapın. Mantar sevenler ve hatta sevmeyenler bu farklı tadı da çok sevecektir. 


istiridye mantarı yemek tarifi

kayın mantarı yemek tarifi

Category : , , , , , ,

Fikirsayfasi.com :
Fikirsayfasi.com en tarafsiz en guncel haber ve konu basliklerini sizin icin bir araya getirmektedir.is fikirleri, bayilik,franchise hakkinda guncel haberleri, girisimcilere ve yeni is kuracaklara sunmaktadir.Facebook/fikirsayfa adresinden haberleri ve konulari takip etmeyi unutmayin!

4 yorum :

  1. İstiridye mantarı yetiştiriciliğini bir süredir araştırıyorum.

    Bir yandan çiftçilik yapan, yani buğday üreten ve dolayısıyla neredeyse ücretsiz bir şekilde samana ulaşabilen ve bunun yanında 1000m2 soğuk hava depolarıyla bölünmüş ve mantar üretimi için biçilmiş kaftan olan üretim tesisim olmasına rağmen bu iş pazarınız yoksa yapılacak bir iş değil.
    Ben kompostu kendim üretebilecek pozisyonda olmama rağmen öncelikle pazarlamaya odaklanmayı düşünüyorum. Mantar hızlı pazarlanması gereken bir ürün. Ve kapı kapı pazarlandığında para kazandıracak bir ürün. 60 gün boyunca hasadın devam ettiği bir odanın pazarlanması her gün yapılması gerekiyor.
    Dışarıdan kompost alıp, bir de kompostu aldığınız firmaya kilosunu 5 tl den satarsanız para kazanamazsınız. Bu tip firmaların esas mantığı, kendisine sözleşmeli üretici yaratmak ve yine üreticilerinden garanti verip aldığı mantarları pazara sürerek pazar payını artırmaktır.
    Sizden kilosunu 5 tlye aldığı mantarı 300 gr lık paketi 5-8 tl olacak şekilde pazarlamaktadır.

    Hammaddesi saman olan bir kompstun tonunun 600 650 tl ye satılmasıyla elde ettikleri kazanca değinmiyorum bile.

    Bence üretime yapmak yerine, üretimi bol olan bu ürünü üreticilerden kilosu 5 tlye alıp 8 tlye pazarlayabilirseniz bu sözleşmeli üretimden kazandığınızın en az 5 katını kazanırsınız. Pazarı elinize aldıktan sonra zaten üretime geçilir. Üretilmesi zor bir ürün değil. YETER Kİ PAZAR OLSUN .

    Basitçe rakamlara göz atalım ;

    100m2 oda, 16 ton kompost alsa. Verimi de hadi %25 olsa 4 ton mantar üretimi demek. Bu 3 ayda gerçekleşiyor.
    İlk olarak sabit yatırımı yaptınız, odaları hazırladınız 16 ton komposta 12.000 tl yi bir güzel ödediniz. Sıra geldi işletmeye. Ayda ortalama 400-500 tlden 3 ayda 1.500 tl harcadınız. 1 de amele tuttunuz(kompostu indirsin yerleştirsin hasad yapsın kolilesin vs) asgarisinden hesaplasan 3 ayda 3.000 tl. Toplam 16.500 tl harcadınız. Görünmeyen masraflar da mutlaka olacaktır. Ayda 300 tlden 900 tl yani 1000 tl de buna koyun etti 17.500 tl masraf.

    4 ton mantarı 5 tlden de kompostu aldığınız yere sattınız 20.000 tl para aldınız. Parayı zaten almayacaksınız yeni kompost için siparişe bir 12.000 i hemen geri vereceksiniz. 3 ayda 2.500 tl kar ettiniz ve bağladığınız para ise cabası.

    Bunun yerine her gün 100 kg mantarı 5 tlden üreticiden alıp 8-9 tlye kendiniz pazarlasanız 4 ton mantardan 16.000 tlye yakın ciro elde edersiniz. 3 ayda 6.000 tl masraf etseniz dahi temiz bir 10.000 tl cebinizde kalır.

    Ürettiğiniz şey ne olursa olsun, pazarınız yoksa para kazanamazsınız

    YanıtlaSil
  2. aslında istiridye mnatarı her ne kadar basında yada sitelerde bahsedilsede yeni bir ürün ben bile ilk defa bir yıl önce yedim tadı çok güzel hoş bir ürün.
    bu işi kırsalda yapabilirim diyen çok kişi muhakkak var ancak pazarlama ve lojistik en büyük sorun.
    bu işe yeni başlayanlar ilk hasatta para kazanmaları muhakkak zor.
    ilk etapta pazar dez avantaj olsada bunu avantaj olarak kullanılabilir.
    benım bu pazardaki ilk gözlemlerim doğrudan tüketiciye ulaştırmak.
    yani
    otel,manav,retaurant,kahvaltılık market yani şarkütericiler,

    10.000 liralık bir araç ile köpük tabaklarda strechlenmiş şekilde sabit müşteriye üretim yapılıp
    üretim miktarıı zamanla arttırmak.
    işin en kötü tarafından baksanız bile ek iş olarak bir çatı katında bu iş yapılabilir.

    YanıtlaSil
  3. İstiridye Mantari Nedir Nasıl Üretilir Nereye Satılır Faydaları Nedir. Üretim maliyeti nedir gibi tüm sorularınız cevabı http://www.istiridyemantari.co adresinde.

    YanıtlaSil
  4. manisa merkezde olup 4 oda her oda ortalama 90 m2 olup tam otamatik fuul sıstem mantar uretim tesisi atama nedeniyle devir edilecektir ilgilenen arkadaşlara her konuda destek verilecektir mantar satis üretim aklınıza gelebilecek her konuda destek sağlanacaktır irtibat 05320658803

    YanıtlaSil

En son eklenen haberler.