75 milyona kuracağı fabrikada 250 kişiye iş verecek

harika gıda | 14:12 | 0 Comments



75 milyona kuracağı fabrikada 250 kişiye iş verecek

Ülker Golf Genel Müdürü Ender Buruk, bu yıl ikinci üretim tesisinin 75 milyon TL yatırımla Kahramanmaraş’ta açılacağını, bu fabrikanın yıllık dondurma üretimlerinin yüzde 25’ini karşılayacağını ve 250 kişiye istihdam sağlanacağını açıkladı

Buruk, Ülker Golf’ün 2013 yılı planlarını açıkladığı basın toplantısında, Türkiye ve dünyadaki dondurma pazarını da değerlendirdi. Dünyada geçen yıl 17 milyar litre dondurma tüketildiğini söyleyen Buruk, “Bu aslında, dünyadaki bütün insanların yaklaşık yılda 3 litre dondurma tüketmesidir. Bu da bir top dondurmanın 100 mililitre olduğunu dikkate alırsanız, dünyadaki tüm insanlar yılda 30 kere dondurma tüketiyor diye düşünebilirsiniz. Bu da dondurmanın ne kadar sevilerek yenildiğini çok net anlatıyor” dedi.
“TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞI DONDURMA TÜKETİMİ YILLIK 4 LİTRE”
Dünyada dondurma tüketiminin yaklaşık yüzde 95’inin endüstriyel kaynaklı olduğunu belirten Buruk, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 80-85 civarında bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Dondurmanın her ülkede aynı oranda tüketilmediğini, ABD’de kişi başı dondurma tüketiminin 25-26 litrelere vardığını, Meksika’da 3-5 litre arası bir tüketimin bulunduğuna işaret eden Buruk, Almanya’da bu rakamın 5.8 litre olduğunu kaydetti.
“DONDURMA PAZARI 2 MİLYAR TL’YE ULAŞTI”
Türkiye’de 2012 yılında, kişi başı dondurma tüketiminin 4 litre civarında olduğunu, pazarın yılda yüzde 15 oranında büyüdüğünü ve pazarın hızlı büyüme kaydetmesi halinde tüketimin, Avrupa ortalaması olan 8-9 litrelere çıkabileceğini belirtti. Türkiye’de kişi başı 4 litre dondurma tüketimi ile pazarın 2 milyar TL civarına geldiğini açıklayan Buruk, “Bir üç yıl sonra 2.82 milyar TL civarına geleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

“TÜRK DAMAK TADINA HİTAP EDEN ÜRÜNLERİ TÜKETİCİLERLE BULUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Bu pazarda Ülker Golf’ün, Türk damak tadına hitap eden, Türk lezzetlerini içeren ürünleri tüketicilerle buluşturmak istediklerini dile getiren Buruk, “Bunu yaparken çok fazla ürünümüz var. Her yaş grubu için ürün çıkartmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda ürünlerimizde inovasyon ve eğlenceye de yer veriyoruz Pazar girdiğimiz 2003 yılından bu yana 48 marka altında 450 farklı ürünü piyasaya sunduk” dedi. Buruk, üretimlerini Bursa’da 30 bin metrekare kapalı alanda kurulu fabrikada gerçekleştirdiklerini, burada yılda 120 milyon litre dondurma üretim kapasitesine sahip olduklarını, üretimi ise bin 100 kişi ile gerçekleştirdiklerini ve bu fabrikaya 10 yılda toplam 250 milyon TL yatırım yaptıklarını vurguladı. Ülker Golf’ün 2003 yılında ilk piyasa girdiğinde 10 milyon litre olan kapasitesini 120 milyon litreye çıkardığını açıklayan Buruk, “Bunu önümüzdeki üç yılda yüzde 50 artırıp 180 milyon litreye varmak üzere bir planımız var. Bu da 2003’den 2015’e kadar baktığınızda yıllık ortalama yüzde 27 büyümeye karşılık geliyor” dedi.
“KAHRAMANMARAŞ’TA YENİ TESİS KURULACAK”
Buruk, Bursa’nın yanı sıra, ikinci üretim tesisini Kahramanmaraş’ta kuracaklarını açıklayarak, şöyle devam etti: “Kahramanmaraş fabrikamıza yapacağımız yatırım 75 milyon TL’yi bulacak. Oldukça büyük bir fabrika olacak. Üretimimizin yüzde 25’ini, önümüzdeki yıl bu fabrikadan karşılayacağız. Burada 40 milyon litre üretim yapmayı, 250 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz. 2014 yılında hizmete açılacak bu yeni tesis ile Ülker Golf’ün toplam üretim kapasitesi 2014 yılında 160 milyon litreye çıkacak.”
“HER GÜN 2.5 MİLYON ADET GOLF DONDURMASINI TÜKETİCİ İLE BULUŞTURACAĞIZ”
Dağıtım ağlarından da bahseden Buruk, “Bizim 2013 içindeki satış ve dağıtım ağımızla 800 araç, 60 distribütör aracılığıyla 100 bin noktaya ulaştırılıyor. Her gün 16 bin nokta ziyaret ediliyor. Bu yıl için hedefimiz her gün 2.5 milyon adet Golf dondurmasını Türk tüketicisi ile buluşturma hedefimiz var.
“SURİYE FABRİKAMIZ, NE YAZIK Kİ OLAYLARDAN DOLAYI KAPALI”
Ülker Golf olarak sadece Türkiye’de değil, çevre coğrafya ülkelerinde de kuvvetli olmak istediklerini açıklayan Buruk, bunu da hem ihracat, hem de lokal üretim ile yapmak istediklerini bildirdi. Ülker Golf’ün 13 ülkeye 25 milyon TL’lik ihracat gerçekleştirdiğine işaret eden Buruk, “Bu ülkeler Batı Afrika’dan Türkmenistan’a kadar bizim çevre coğrafya diye hitap ettiğimiz, aslında geniş bir coğrafyada bulunuyorlar. Türkiye dışında da iki ülkede üretimimiz var. Bunlardan biri iki sene önce üretime başladığımız, fakat ne yazık ki olaylardan dolayı kapalı durumda olan Suriye fabrikamız. Bir diğer üretimimiz Suudi Arabistan’da var. Geçen yıl Suudi Arabistan’da üretime başladık” dedi.
Soruları da yanıtlayan Buruk, keçi sütü ile yapılan dondurmada fiyat farkı olup olmadığına yönelik bir soruya, “Muhakkak ki aralarında fiyat farkı var. Bu hem keçi sütü, hem üretim prosesinden gelen fiyat farkıdır” yanıtını verdi. Buruk, keçi sütü satma planlarının ise olmadığını açıkladı.
YAZ SEZONUNDA DONDURMAYA ZAM YOK
Buruk, yaz sezonunda dondurma fiyatlarının artıp artmayacağına yönelik bir soruya, “Şu anda sezon arasında fiyat farkı olmayacak. Çünkü dondurma piyasasında fiyatların alınması yılbaşı ile oluyor.Fiyat kartları, yılbaşından itibaren satış noktalarına verilmeye başlanıyor. Yılbaşı gibi fiyatlar oluşmuş oluyor ve sene boyunca değişim olmuyor. Dolayısı ile şu an ile yaz sezonu arasında fiyat farkı olmayacak” karşılığını verdi.
“YENİ İHRAÇ PAZARLARINA GİRMEYİ DEĞERLENDİRİYORUZ
Buruk, “Yeni ihracat pazarlarına girecek misiniz?” şeklindeki bir başka soruya, şu yanıtı verdi: “Farklı ülkeleri değerlendiriyoruz. Kuzey Afrika’da gireceğimiz pazarlar var. Arap Yarımadası’nda boşluklar var. Bütün bunlar bizim için potansiyel ülkelerdir. Bu ülkelere Suudi Arabistan’dan da ihracat yapma şansımız var. Çıkan fırsatlar yönünde bu ülkelere de girmenin araştırmasını yapıyoruz.” (ANKA)

Category : , , , , ,

Fikirsayfasi.com :
Fikirsayfasi.com en tarafsiz en guncel haber ve konu basliklerini sizin icin bir araya getirmektedir.is fikirleri, bayilik,franchise hakkinda guncel haberleri, girisimcilere ve yeni is kuracaklara sunmaktadir.Facebook/fikirsayfa adresinden haberleri ve konulari takip etmeyi unutmayin!

0 Comments

En son eklenen haberler.