Hoffman, NASDAQ için girişimci arıyor
Türkiye’de takip ettiğiniz girişimciler var mı?
Türkiye’de takip ettiğim girişimler var. Ama Türkiye’de bilişim teknolojisinde başlangıç aşamasında ve yeni kurulan şirket sayısı sınırlı. Türkiye’de turizm alanında var çeşitli girişimler, bunları yakından takip ediyoruz.
Burada yatırım yapmayı planladığınız bir iş fikri veya girişim var mı?
Bilgi teknolojileri ve tüketici ürünleri olmak üzere iki alanla ilgileniyoruz. Ama burada spesifik bilgi vermek için yeterince uzun süredir bulunmuyoruz. Son dönemde kurduğumuz yeni ilişkiler sayesinde Türkiye’nin koşullarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmeye başladık. Türkiye’deki çalışmalarımızı hızlandıracağımızı söyleyebilirim.
Şu kısa sürede Türkiye ile ilgili bizimle paylaşacağınız bir gözleminiz oldu mu? Örneğin Türkiye’deki girişimcilerin yaptığı hatalarla ilgili söyleyebileceğiniz bir şeyler var mı?
Ortak hata şu ki, birçok kişi kendini girişimci olarak görmek istemiyor. Böyle bir düşünceye kapılmak onları korkutuyor. Bu noktada ben girişimci olacağım demek yerine, “Hayatta neyi başarmak istiyorum?” “Benim için ne önemli?” deyip ona göre hareket etmek gerekiyor. İkinci konu ise mentorlukla ilgili. Türkiye’de yeterince mentor olmadığını söylüyoruz ama pek çok iş kadını, iş adamı bulunuyor. Bunlar bilgi ve tecrübelerini paylaşarak yeni girişimcilere mentorluk yapabilirler.
Sizin bu anlamda Türkiye’ye yönelik çalışmalarınız var mı?
Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın danışma kurulunda olduğu bir organizasyonumuz var. GIST (Global Innovation through Science and Technology) isimli bu organizasyon kapsamında birkaç sene önce global bir girişim zirvesi yaptık. Dünyanın dört bir yanından 2 bin 400 civarında girişimci geldi ve onlara çeşitli eğitimler verildi. Buna benzer programları hızlandıracağız. Ülkesel bir girişimcilik programı hayata geçirmeyi ve bu çerçevede dünyanın önemli girişimcilerini Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz.
Nasdaq’a bir Türk şirketini sokmak istiyorum dediniz. Sizce bu nasıl bir şirket olabilir?
Tüketicilere yönelik hizmet veren bir internet şirketi olacağını düşünüyorum.
Girişimciliğin gelişmesinde ülke politikaları da çok önemli. Bu anlamda Türkiye’yi nasıl buluyorsunuz?
Şu anda Türkiye’deki siyasi ve ekonomik durum hakkında yorum yapamayacağım. Ama bir ülkede böyle bir işe giriştiğimiz zaman öncelikle devlet temsilcileri, akademisyenler ve şirket temsilcilerini biraraya getirerek tartışmalar yaparız. Türkiye’de iş dünyası girişimciliği destekler nitelikte. Örneğin bu organizasyonu Avea sponsorluğunda gerçekleştirirken Tanzanya’da benzer bir organizasyon için sponsorluk sağlayacak bir mobil operatör bulamadık.
Türkiye, girişimciliğin geliştirilmesi için ne yapılmalı?
ABD’deki Türk diasporasıyla buradaki girişimler arasında köprü kurulabilir. ABD’deki yatırımcılarla Türk girişimciler arasında mentorluk bağlamında bir takım çalışmalar yapılabilir.
Toplantıda girişimcilere çok etkili tavsiyelerde bulundunuz. Örneğin beş yaşındaki bir çocuk gibi bakın hayata dediniz. Bunu biraz daha açabilir misiniz?
Bir davranış biçiminde düşüncemizi açmaktan bahsediyorum. Aynı işte yıllarca çalışınca çevremizde duran şeyleri bir süre sonra göremiyoruz. Beş yaşındaki bir çocuk gibi soru sormanız gerekiyor. Yetişkinler olarak aynı şeyi yapmalıyız ki değişik fikirler ortaya çıksın, değişim ve yenilikçilik gerçeklesin.
İyi bir girişim fikrini nasıl ayırt ediyorsunuz?
Her zaman bilemeyiz. Ben riski en aza indirmeye çalışırım. Genelde yeni fikirler ortaya çıktığında ilk yapılan ekibi toplayıp konferans odasına geçmek olur. Benim ilk yaptığım şey ise arabamı alıp bu fikrin kullanılacağı müşterilerle yüz yüze konuşmaya gitmek olur. Girişimcilerde gördüğümüz en büyük sorun bu. Mükemmel bir fikirle ortaya çıkıyorlar ancak pazara gitmiyorlar.
Özellikle potansiyel gördüğünüz sektörler var mı?
Yeteri kadar analiz yapmadık ama yatırım yapmayalım diyeceğimiz bir sektör yok Türkiye’de. Giderek büyüyen bir orta sınıf var. Orta sınıfın oluşturduğu pazara yönelmek gerekiyor.
Türkiye’deki girişimcilere önerileriniz nelerdir?
En önemli şey işe başlamak ve insanlarla bağlantı kurmak. Girişimcilere destek veren organizasyonları bulsunlar. Çünkü onlardan destek alabilirler. Yerelde kalmamak lazım. Uluslararası organizasyonlarla irtibata geçmek gerekiyor.
HOFFMAN’DAN GİRİŞİMCİLERE 10 ALTIN ÖNERİ
1- Girişimcilerin tohumu fikirlerdir. Fikirlerinizi büyütün ve hasat edin.
2- Kendi dünyanızın dışına çıkın. Her sabah 10 dakika farklı sektörlerde neler olduğuna bakın.
3- Mentörlerinizi kendinize en yakın insanlardan değil, konunun ustalarından seçin.
4- Eğer bir fikriniz varsa o işin hizmet edeceği kişileri bulun ve onları dinleyin.
5- Yetenekleri keşfedin. Ekibinizi işinde tutkulu ve kendinizden daha akıllı
insanlardan oluşturun.
6- Fikirlerinizi hayata geçirmekten korkmayın.
7- Ürününüzü sunduktan sonra, hedef kitlenizi dinleyin.
8- İnsanların para ödemek isteyeceği bir değer yaratın.
9- Hata yapmaktan ve başarısız olmaktan korkmayın. Başarısızlık en yi öğretmendir.
10- Genç girişimciler başarının para olduğunu düşünüyor ama önemli olan bir amacınız olmasıdır. Amacınız varsa yaptığınız iş uzun vadeli olur.
Category : girişimcilik , hoffman , nasdaq
0 Comments