Türk ev hanımları Çin'e karşı!

harika gıda | 18:39 | 0 Comments

Türk ev hanımları Çin'e karşı!

Anadolu’nun birçok yerinde özellikle kadınların yaptığı yöresel hediyelik eşyalar ihracatçıyı harekete geçirdi. Tekel oluşturan Çin’e karşı atağa kalkan ihracatçı Soğanlının bez bebeklerini ve Devrek’in bastonunu köylüye yaptıracak ve paketleyip yurtdışına satacak. İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Nasrettin Hoca ve bez bebekler artık Çin’den gelmeyecek.” dedi.
Türkiye’nin birçok yöresel hediyelik eşyasını üreten Çin’e karşı ihracatçı atağa kalkıyor. Köylerde özellikle kadınların yaptığı yöresel ürünler ihraç edilecek. Soğanlının bez bebeklerini kadınlar yapacak ihracatçı paketleyip yurtdışına satacak. İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türkiye’de uygun şartlarda çalışacak genç, yaşlı ve kadınların olduğunu belirterek, “Birlik olarak hediyelik eşya konusunda bir çalışmamız var. Özellikle köylerde, kasabalarda kadınları ve gençleri çalıştıracağımız bir organizasyonla hediyelik eşyayı katma değer olarak ihracatın içine sokacağız.” diye konuştu. Hong Kong’da düzenlenen mutfak eşyaları fuarında basın mensuplarıyla bir araya gelen Öztiryaki, “Fuarın yüzde 50’sini hediyelik eşya oluşturuyor. Bunlar için ağır teknolojiye ihtiyaç yok. Ancak, organizasyona ihtiyaç var. Şu anda kendi hediyelik eşyalarımızı bile yapmıyoruz. Nasrettin Hoca, tesbih, fes, tavla gibi ürünlerin hepsi Çin’den geliyor. Örneğin, köylü kadınların el işlerini fuarlara getireceğiz. Birlik olarak da 2-3 yıl içinde bu insan gücünü çalıştıracağımız bir organizasyonla hediyelik eşyayı katma değer olarak ihracatın içine sokacağız.” diye konuştu.
    Birliğin her yıl bir tasarım yarışması yaptığı bilgisini veren Öztiryaki, bu yıl bu yarışmaya hediyelik eşyayı koyduklarını belirterek, “Altyapımız hazır. İstanbul’u anlatan bir hediyelik eşya tasarlanmasını istiyoruz. Ayrıca, 2020 Olimpiyatları için de ‘ne hediyelik eşya olur’u araştırıyoruz.” şeklinde konuştu. Mutfak ve hediyelik eşyayı öne çıkaracaklarını ifade eden Öztiryaki, fuara getirilen hediyelik eşyaların hurda tahtadan, tenekeden, kırılmış odun parçalarından yapıldığına dikkat çekti. Öztiryaki, “Türkiye’nin taşından toprağından otundan bir şeyler çıkaralım istiyoruz.” dedi. Türkiye’deki mutfak eşyaları sektörüyle ilgili de bilgi veren Tahsin Öztiryaki, “Mutfak sektörünün ticareti dünyada 145 milyar dolar. Türkiye 3,9 milyar dolar ile 8’inci sırada.” diye konuştu. Öztiryaki, Türkiye’nin bu sektörde İtalya ile yarıştığını belirtti. Öztiryaki, “Biz Hindistan, Çin, Malezya veya Endonezya olmak istemiyoruz. Avrupa’ya yakın duran bir ülkeyiz. Fiyatla değil, kalite ve markayla yola çıkmak istiyoruz.” dedi. Katıldıkları fuarlarda bazı alıcıların özellikle ‘Türk malı mı?’ diye sorduğunu anlatan Öztiryaki şöyle konuştu: “Türk malının imajı çok iyi. Türk malları artık taklit ediliyor. Bunun için Çin’de bir avukatlık bürosuyla anlaştık. Mallar daha gümrükten çıkmadan tespitini sağlayacak.”
Krizdeki Yunanlı firmayı aldı, türkiye’ye taşıdı
Mutfak eşyası üreten Türk firması Evelin, 3 ay önce krize giren Yunanlı ortağını satın aldı. Hong Kong’daki fuarda stant açan Evelin’in patronu Beyhan Baycar, krizden önce yaklaşık bir milyon Euro değeri olan Yunanlı Dracor firmasını 300 bin Euro’ya alarak Türkiye’ye taşıdıklarını ve bu marka ile Yunanistan’a ihracat yaptıklarını söyledi. Yarı işlenmiş hammaddeyi İtalya’dan getirdiklerini ve İtalya’nın dev firması Robex’e üretim yaptıklarını anlatan Baycar, ürünlerinin esnekliği, +85 ve –40 dereceler arasındaki ısı dayanıklılığı, bulaşık makinesinde yıkanabilme özelliğiyle ilgi çektiğini kaydetti. Kullandıkları teknolojinin insan sağlığına zarar vermediğini dile getiren Baycar, yüzde 100 ahşap görünümlü bakteri barındırmayan ürünleri polistren hammaddesinden ürettiklerini vurguladı. Japonların ürünlerine çok büyük rağbet gösterdiğini söyleyen Evelin’in sahibi Baycar, Amerika, G.Kore, İngiltere, Kanada ve Almanya gibi gelişmiş ülkelere ihracat yaptıklarını belirtti.
kaynak:zaman

Category : , , ,

Fikirsayfasi.com :
Fikirsayfasi.com en tarafsiz en guncel haber ve konu basliklerini sizin icin bir araya getirmektedir.is fikirleri, bayilik,franchise hakkinda guncel haberleri, girisimcilere ve yeni is kuracaklara sunmaktadir.Facebook/fikirsayfa adresinden haberleri ve konulari takip etmeyi unutmayin!

0 Comments

En son eklenen haberler.