Mülakatta size yöneltilen soruların en önemli amaçlarından biri, işe uymayan yönlerinizi ortaya çıkarmaktır

Görüşmeciniz, aranan niteliklere uygun olan özelliklerinizi gördükten sonra, işe alınmanızda kritik öneme sahip olan eksiklerinizi öğrenmeye çalışacaktır. Bu aşamada önemli olan, artılarınızın eksilerinizden büyük ölçüde fazla olması, daha da önemlisi, işi yapabilmenizin önünde engel oluşturacak derecede bir eksiğinizin olmaması.

Bir iş için aranan niteliklere ne kadar uygun olursanız olun, mutlaka küçük ya da büyük eksikleriniz olacaktır. Bunu görüşmeciniz de biliyor. O yüzden eksikliklerinizi inkar etmek veya görüşmede bu eksik yönlerinizi saklamak yerine, onların kolaylıkla aşılabileceğini göstermelisiniz. Sonuçta hiç kimse mükemmel değildir.

Örneğin, başvurduğunuz işte ileri bir MS Office bilgisi gerekiyor. Excel ile yaptığınız çalışmalardan bahsetmeniz isteniyor. Ama siz daha önce Excel programını hiç kullanmamışsınız. Hemen Excel’i kullanmayı bilmediğinizi söylemeyin. Bunun yerine, benzer programlarla çalıştığınızı veya benzer işleri başka şekillerde yaptığınızı anlatın. Örneğin, “Lotus çalışma sayfalarında geniş bir deneyimim var. Excel ile çalışmanın benim için zor olmayacağını, kısa sürede alışabileceğimi düşünüyorum” diyebilirsiniz. Böyle bir cevap ile dürüst davranıp bilmediğinizi belirtir, ama bunun bir eksi olmadığını hissettirirsiniz. Hatta deneyimlerinizden bahsederek olumlu bir hava yaratıp, bu durumun önemli bir sorun oluşturmadığını gösterebilirsiniz.

*alıntı.