harika gıda
|
11:28
|
0
Comments
2.Örtü Toprağı Dönemi
Misel ön gelişmesini tamamlayan
mantar misellerinin baş bağlama aşamasına geçebilmesi için kompostun üzerine
örtü toprağı olmaksızın da mantar yetiştirilebilir. Ancak verim, örtü toprağı
kullanılmasına oranla büyük ölçüde düşer. Ayrıca örtü toprağı kompostun
kurumasını önler ve kültür ortamını dışarıdan gelecek hastalıklara karşı korur.
İyi bir örtü toprağının,
su tutma kapasitesinin yüksek, hava geçirgenliğinin iyi olması ve sulamadan
sonra kaymak tabakası oluşturmaması gerekir.
Örtü toprağını pH’ı 7.2-8.2
arasında ve azotlu bileşiklerce zayıf (toplam organik azot oranı % 0.7-0.8)
olmalıdır. Örtü toprağında eriyebilir tuzların yüksek düzeyde olması şapka
oluşumunda gecikmeye, mantar sayısında azalmaya ve ortalama mantar ağırlığının
artmasına neden olur. Bunun için iyi bir örtü toprağının etkin kireç oranı %
2,5-3,5’un üzerine çıkmamalıdır.
Örtü toprağı olarak torf (turba)
adı verilen esmer veya koyu kahve renginde, göl kenarında çıkartılan % 80
oranında organik madde, % 20 ince kum ihtiva eden bir toprak kullanılır.
Memleketimizin çeşitli yerlerinde bu topraklar bulunmaktadır.
Torfun bulunmaması halinde
yukarıda sözü edilen özelliklere uygun olarak bahçe toprağı ile perlit ya da
dişli dere kumu 3+1 oranında ( 3 kısım bahçe toprağı + 1 kısım perlit)
karıştırılarak kullanılabilir.
Ayrıca artık mantar kompostu
(hasat dönemi sonunda boşaltılan odalardan çıkan kompost) 1,5-2 yıl yığın
halinde bekletildikten ve 5-6 kez yıkandıktan sonra yalnız başına ya da artık
kompost + bahçe toprağı ile 3+1 oranında karıştırılarak örtü toprağı olarak
kullanılabilir.
Yine elde mevcut torftan tasarruf
sağlamak amacıyla artık kompost yarı yarıya torfla da karıştırılıp
kullanılabilir.
Kuluçka dönemi sonunda plastik
torbalardaki ambalaj kağıtları alınarak kompost yüzeyi muntazam şekilde
düzeltilerek 3.5-4 cm kalınlığında, önceden pastörize edilmiş örtü toprağı
serilir. Örtü toprağının kompost yüzeyinin her yerinde aynı kalınlıkta olması
mantar verimi ve sulamanın uygun bir şekilde yapılabilmesi açısından çok
önemlidir. Bu nedenle örtü toprağı 4 cm’lik ölçü tahtası yardımıyla muntazam bir
şekilde serilmeli ve tahta bir tokmak yardımıyla düzeltilmeli ve fazla
bastırılmamalıdır. Örtü toprağı serildikten sonra plastik torbaların fazla olan
kısımları bıçakla düzgünce kesilmelidir.
Örtü toprağı serme aşamasında %
70-75 neme sahip olmalıdır. % 70-75 nem oranını sağlamak için kullanılacak suyun
yarısını örtü toprağını sermeden 12 saat önce, kalan yarısını da serme
işleminden hemen önce vermek gerekir. Bir miktar toprak avuç içinde iken
kuvvetlice sıkıldığında, parmak aralarından damlayacak şekilde su sızıyorsa nem
miktarı yeterli anlamına gelir.
Örtü toprağı serme işlemi
sırasında kullanılacak bütün aletler % 2’lik Formalin ile yıkanmalıdır.
Çalışanların ayakkabı ve elbiseleri temiz olmalı ve eldiven kullanılmalıdır.
Örtme esnasında oda kapıları mümkün olduğunca az açılıp kapatılmalıdır.
Çalışanların giriş-çıkışlarında hijyene son derece dikkat etmeleri
gerekmektedir. Örtü toprağı serme işlemi sırasında oluşabilecek enfeksiyonların
verimde büyük kayıplara yol açacağı unutulmamalıdır.
Toprağın serilmesinden hemen
sonra yere dökülenler süpürülerek % 1’lik Formalinle yer temizlenmelidir.
Mantar üretiminde örtü toprağı
kullanılmasının sebepleri ve örtü toprağının fonksiyonları şu şekilde
sıralanabilir:
1.Büyüme, misel ve meyve
gövdelerinin gelişimi için gerekli olan suyu sağlamak. Örtü toprağının suyu
emmek için zamana ihtiyacı vardır. Bu su çok iyi muhafaza edilir ve azar azar
serbest bırakılır. Bu açıdan örtü toprağı bir sünger gibi görev yapar ve böylece
soğutmaya geçişten sonra, artık sulamanın durduğu dönemde, kurumaya izin
vermeyen bir köprü kurulmuş olur. Ayrıca genç mantarların büyüme aşamasında,
kısa dönemde çok su gerekmektedir. Bu suyun büyük bir kısmı örtü toprağı
tarafından sağlanır.
2.Suyu buharlaştırmak ve uygun
bir mikro-iklim oluşturmak. Üretim odasında belli oranda bir oransal atmosfer
nemini muhafaza edebilmek için, örtü toprağından buharlaşma olması gerekir. Örtü
toprağının topak topak olmasıyla bu topaklar arasında, pinlerin daha sağlıklı
oluşumunu sağlayacak bir mikro-iklim oluşur. Topaklar arasındaki oransal
atmosfer nemi havadakinden daha fazladır ve böylece genç pinler, fazla hava
hareketleri ve diğer etkenlerden daha iyi korunur.
3. Kompost tabakasını kurumaktan
korumak ve faydalı metabolik ürünlerin kaybolmasını engellemek. Örtü toprağından
buharlaşma olur ve bu da kompost ıslaklığını belli bir seviyede tutar. Misel
büyümesinin sonucu olarak, kompostta karbondioksit miktarı yükselir.
Karbondioksitin yükselmesi misel büyümesini teşvik eder. Örtü toprağı bu
karbondioksitin kaybolmasını önler.
Toprak örtülmesinden sonra oda
temizlenir ve % 1’lik formaldehit ile ilaçlanır.
Örtü toprağı döneminde hastalık
ve zararlılara karşı koruyucu amaçlı ilaçlamada kullanılan ilaçlar ve uygulama
şekilleri tablo 4’te verilmiştir.
Tablo 4: Örtü Toprağı
Döneminde Kullanılan İlaçlar ve Uygulama Şekilleri
Kullanım Yeri |
Ticari Adı |
Etkili Maddesi |
Uygulama Dozu |
Uygulama Şekli |
|
Basudine (toz)
|
Diazinon
|
100 m2’ye 100
litre suda 250 gr.
|
Topraklamadan
sonra sulama şeklinde
|
Sinek
|
Malathion EC
|
Malathion
|
100 m2’ye 100
litre suda 100 ml.
|
Topraklamadan
sonra sulama şeklinde
|
|
Malathion(%5’lik toz)
|
Malathion
|
100 m2’ye 100
litre suda 250 gr.
|
Topraklamadan 10 gün
sonra
|
|
Dimilin
|
Diflubenzuron
|
100 m2’ye 100
litre suda 400 gr.
|
Sadece
topraklamadan hemen sonra |
Kırmızı
|
Agrimec
|
Abemectin
|
100 m2’ye 100
litre suda 30 gr.
|
Topraklamadan sonra
sulama şeklinde |
Örümcekler
|
Kelthane
|
Dicofol
|
100 m2’ye 30
litre suda 150 gr
|
Topraklamadan 10
gün sonrasına kadar her 5-7 günde bir |
Yaş
|
Sporgon
|
Prochloraz
|
100 m2’ye 30
litre suda 300 gr
|
Tırmıklamadan
sonra,havalandırmadan önce
sisleme şeklinde |
Kabarcık
Ve
|
Daconil
|
Chlorothalonil
|
100 m2’ye 100
litre suda 300 gr
|
Topraklamadan hemen
sonra (Formalin yerine geçer) ve hasattan 1
hafta önce |
Kuru
|
Benlate
|
Benomyl
|
100 m2’ye 100
litre suda 150 gr
|
Topraklamadan sonra
2 gün içinde |
Kabarcık
|
Derosal
|
Carbendazim
|
100 m2’ye 100
litre suda 100 gr
|
Topraklamadan sonra
2 gün içinde |
|
Topsin M.
|
Thiophanate
Methyl
|
100 m2’ye 100
litre suda 200 gr
|
Topraklamadan sonra
2 gün içinde |
Bakteriyel Leke
|
Çamaşır suyu
|
Chlorine
|
100 litre suda 250
ml
|
Her sulamada sulama
suyu ile beraber |
Kaynak:
Naturel Mantar Kompost, Kültür Mantarı Yetiştirme Bilgileri ve İklimlendirme
Sistemleri İçin Danışma Kitabı.
Örtü toprağı örtüldükten sonra
oda sıcaklığı ilk bir hafta içerisinde yavaş yavaş 18-20 0C’ye
düşürülmeli ve ilk mantarcıklar görülünceye kadar (örtü toprağının son haftasına
kadar) bu şekilde devam etmelidir. Bu dönemde nem ise % 80-85 civarında
tutulmalıdır.
Örtülen örtü toprağının
kurumaması için püskürtme şeklinde, örtü toprağının yapısını bozmayacak
basınçta, bütün yüzeylere eşit oranda sulama yapılmalıdır. Ancak aşırı sulamadan
daima kaçınılmalıdır. Sulamalar sırasında kesinlikle komposta su geçmemelidir.
Sulama aralığını tespit için nem tayini yapmak gerekir. Bu da basit bir şekilde
el ile tespit edilebilir. El ayası ile toprak yoklandığında ele bulaşma oluyorsa
nem yeterli demektir. Ayrıca nemi yeterli olan örtü toprağı yağlı ve parlaktır.
Genellikle örtü toprağının
serilmesini izleyen birkaç günde sulama yapılmaz veya çok az su verilir. Misel
örtü toprağının içine 1 cm. kadar girdikten hemen sonra dikkatli bir sulama
başlar. Her sulamada m2’ye 1,5 litreden fazla su verilmez. Ancak bu
su vermeler sabah ve öğle gibi 2 parti şeklinde olmalıdır. Ürün dönemi
sulamaları da dahil olmak üzere bütün sulamalarda 100 litre suya 250 cc. %
10’luk çamaşır suyu kullanılmalıdır.
Örtü toprağı serildiği günlerde
odayı pek fazla havalandırmaya gerek yoktur. Havalandırma işlemine toprak
örtüsünün ikinci haftasından sonra başlanılmalıdır.
Örtü toprağı serildikten sonra 9.
günde mantar miselleri örtü toprağını 2/3 oranında sardığı zaman, mantar
misellerinin yüzeye çıkmasına yaklaşık 1 cm. mesafe varken tırmıklama yapılır.
Tırmıklama, toprağın kompost tabakasına kadar karıştırılmasıdır. Tırmıklama, bir
tahta üzerine tırmık şeklinde çakılmış olan çivilerle yapılabileceği gibi, elle
parmakları tırmık şeklinde kullanarak da yapılabilir. Amacı mantarın toplu ve
yapışık olarak çıkmasını önlemektir. Tırmıklamadan sonra örtü toprağı fazla
bastırılmadan düzeltilmelidir.
Tırmıklamanın geç yapılması ilk
flaşı geciktirir. Ayrıca mantar taslakları şekillendikten sonra yapıldığı için
verim kaybına neden olur ve hasattaki birlikteliği bozar. Erken tırmıklama ise
mantarın derinde oluşmasına ve dolayısıyla kirlenmesine neden olur.
Yukarıda sayılan koşullar yerine getirildiğinde
toprak örtülmesinden itibaren 15-17 gün sonra mantarlar toprak üzerinde
görülmeye başlar ve 20-25 gün sonra hasat olgunluğuna erişirler. İlk
mantarcıklar görülmeye başladıktan sonra havalandırmaya başlanmalı ve içerideki
karbondioksiti dışarı atmalıdır. Pin oluşum devresinde su verilmemelidir. Ancak;
havalandırma ve soğutma nedeniyle örtü toprağında oluşan buharlaşma sonucu
kuruma olursa çok az sisleme şeklinde su verilebilir.
Mantarlar görüldükten sonra oda sıcaklığı 15-17
0C civarında olmalıdır.
3.Ürün Dönemi
Örtü toprağı serildikten 20-25 gün sonra hasat
yapılmaya başlanır. 3.5-4 cm çap büyüklüğü alan mantarlar hasat edilirler. Eğer
bu büyüklükteki mantarlar hasat edilmeden bırakılacak olurlarsa şapka ve sap
büyümesi hızla devam eder, şapkanın sapla olan bağlantı kısmı yırtılır. Sap
iyice uzar, şapka açılır ve alt kısımdaki siyah kahverengi lameller görülür. Bir
süre sonra şapkanın kenarları yukarı doğru kıvrılır. Mantarın hasat zamanı,
şapkanın henüz saptan ayrılmadığı yani açılmadığı dönemdir. Mantarda şapka
açılması arzu edilmez. Çünkü açılmış mantarın ağırlığı aynı çaptaki açılmamış
mantara göre daha azdır.
Hasata en üst ranzalardan
başlanmalıdır. Çünkü odada homojen bir sıcaklık dağılımı sağlanamamışsa, üst
katların daha sıcak olması nedeniyle mantar daha hızlı gelişecektir. Önce
ranzalardaki en iri mantarlar alınmalıdır.
Toplayıcılar şeffaf ameliyat
eldiveni giyip ellerini tebeşir tozuna buladıktan sonra toplama işlemine
başlamalıdırlar.
Hasat esnasında şapka 3 parmak
(baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak) arasında tutulup hafifçe sağa sola
çevrilerek kopartılır. Koparma esnasında çevredeki küçük mantar taslakları
zedelenmemelidir. Koparılan mantarın sapı üzerindeki topraklı olan dip tarafı
(kökü) bıçakla kesilerek ayrı bir kaba konur ve atılır. Kopartılan mantarın
üzerinde toprak parçacıkları varsa bıçağın ucundaki fırça ile temizlenir ve
temiz bir kovaya zedelenmeden bırakılır.
Hasat her gün sabahları
yapılmalıdır. Hasat esnasında hasat edilen mantar çevresindeki kökleri
zedelenmiş, toprakla bağlantısı kopmuş, küçük mantarcıklar ve hasat edilen
mantarların kök artıkları varsa bunlar hemen toplanarak ortamdan
uzaklaştırılmalıdır. Bu işlemlerden sonra hasat edilen ortamda hasattan dolayı
bazı boşluklar oluşacağından örtü toprağı azalması meydana gelebilir. Bu
boşlukların tekrar steril örtü toprağı ile kapatılması gerekir.
Üretim odasının tabanında hasat
artıkları ve toplayıcıların ayakları ile gelmiş diğer enfeksiyon kaynakları
olabilir. Bu nedenle zaman zaman oda tabanının da bol su ile yıkanması faydalı
olur.
Mantar hasat dönemi 2-3 gün süren
flaş olarak adlandırılan mantar veriminin fazla olduğu
4-6 dönem ve flaştan sonra bu
flaşları izleyen az ürünlü dönemler şeklindedir. İlk 1-2. flaşlarda verim en
yüksek düzeyde olup sonraki flaşlarda düşmektedir. Mantarda hasat bu şekilde
dönemler halinde 40-45 gün sürmekte olup sıcaklık ve havalandırma istenen
seviyede tutulmazsa bu müddet 60 güne kadar uzayabilir.
Hasat döneminde oda sıcaklığı
15-17 0C arasında tutulmalıdır. Sıcaklığın yüksek olması kaliteyi
düşürür. Düşük sıcaklık ise (13-14 0C) kaliteyi biraz yükseltmekle
beraber gelişmeyi geciktirir.
Bu dönemde üretim odası sık sık
havalandırılmalıdır. Hasadın ilk 20 gününde günde 6-8, daha sonraki günlerde 4-6
kez oda havasının değiştirilmesi gerekir. Hava değişimi yetersiz olursa
mantarların sapları incelir ve şapkaları erken açılır. Havalandırma fazla olursa
mantarların üstü kahverengileşir, nem oranı düşer ve su ihtiyacı artar. Nem ise
örtü toprağının kurumayacağı oranda olmalı, fakat gelişen mantar şapkaları
üzerinde lekeler oluşturacak kadar yüksek de olmamalıdır. Nemin % 70-80 arasında
olması uygundur.
Mantar hanelerde havalandırma şu
amaçlarla yapılır:
1.Mantar torbaları üzerine taze
hava vermek
2.Yetiştirme odası ve torbalar
üzerinde biriken CO2 (karbondioksiti) uzaklaştırmak ve dışarı atmak
3.Yastıklar üzerindeki fazla nemi
dışarı atmak
4.Oda içindeki sıcak-soğuk
havanın sirkülasyonunu sağlamak.
Hasat döneminde sulama da önemli
bir bakım işidir ve bu dönemde mantarın su ihtiyacı fazladır. Sulamalar mantar
hasat edildikten sonra yapılmalıdır. Hasattan önce yapılacak sulamalar mantarın
kirli ve ıslak olmasına dolayısıyla da hasat sonrası dayanıklılığın azalmasına
neden olmaktadır. Sulama aralıkları ve miktarı oda sıcaklığı ve nemi ile hasat
edilen mantar miktarına bağlı olarak değişir. Pratikte toplanan 1 kg mantar için
1 litre su hesap edilir. Sulamalar yine püskürtme şeklinde yapılmalıdır. Flaş
aralarında bir sonraki flaşı oluşturacak mantar taslakları nohut büyüklüğünü
alıncaya kadar sulama yapılmalıdır. Bundan dolayı flaş dönemleri bitiminde
kuvvetli bir şekilde sulama yapılması gerekir. Bu sulamaya depo sulaması adı
verilir.
Sulamada dikkat edilecek diğer
bir nokta da sulama sonunda mantarlar üzerinde meydana gelen su damlacıklarının
derhal yok edilmesidir. Bu da havalandırma ile sağlanabilir. Sulama anında ve
sulama sonunda bir müddet havalandırma sisteminin direkt olarak çalıştırılması
mantarlar üzerindeki su damlacıklarının giderilmesini sağlar. Aksi halde su
damlaları bakterilerin gelip yerleşmesi için çok uygun bir ortam
oluşturmaktadır.
Mantar yetiştiriciliğinde sulama
suyunun kalitesi de çok önemlidir. Sert ve tuzlu sular sulama suyu olarak
kullanılmamalıdır.
Sulamada kullanılacak su içme
suyu kalitesinde olmalı ve bakteri, nematod gibi zararlıları içermemelidir.
Ayrıca sulama suyunun sıcaklığı da önemlidir. Sulama suyu oda sıcaklığında
olmalıdır. Özellikle 10 0C’nin altındaki sular mantarlarda şok etkisi
yapmakta ve dokularında şeffaflaşma görülmektedir.
Ürün döneminde oluşabilecek
hastalıklara ve zararlılara karşı kullanılacak ilaçlar ve uygulama şekilleri
tablo 5’te gösterilmiştir.
Tablo 5: Ürün Döneminde
Kullanılan İlaçlar ve Uygulama Şekilleri
Kullanım Yeri |
Ticari Adı |
Etkili Maddesi |
Uygulama Dozu |
Uygulama Şekli
|
|
Ambush EC
|
Permethrin
|
100 lt. suda
30 gr.
|
Flaş aralarında oda
havasına püskürtme |
Sinekler
|
Decis EC
|
Deltamethrin
|
100 lt. suda 30
gr.
|
şeklinde |
|
DDVP
|
Dichlorvos
|
2 lt. suda 4 ml.
|
Flaş aralarında oda
havasına dumanlama
şeklinde (direkt mantarlar
üzerine yapılmamalıdır. |
Örümcek Ağı
|
Benlate
|
Benomyl
|
100 m2’ye 100
litre suda 50 gr
|
Sadece flaş
aralarında |
Küfü ve
|
Derosal
|
Carbendazim
|
100 m2’ye 100
litre suda 25 gr
|
Sadece flaş
aralarında |
Yeşil Küf
|
Topsin M.
|
Thiophanate
Methyl
|
100 m2’ye 100
litre suda 50 gr
|
Sadece flaş
aralarında |
Bakteriyel Leke
|
Çamaşır suyu
|
Chlorine
|
100 litre suda
500 ml
|
Flaş aralarında |
Kaynak:
Naturel Mantar Kompost, Kültür Mantarı Yetiştirme Bilgileri ve İklimlendirme
Sistemleri İçin Danışma Kitabı.
Mantarları diğer bitkilerden
ayıran en önemli özellik güneş ışığına ihtiyaç duymamalarıdır. Gelişmelerinin
hiçbir döneminde ışık istemezler. Bu nedenle karanlık ortamda yetiştirilirler.
Direkt olarak gelen güneş ışığı mantarın kalitesini bozar, üzerinde çatlaklar ve
lekeler oluşur. Işık ancak hasat ve bakım işleri sırasında kullanılmalıdır.
İyi bir bakımla bir hasat
döneminde 1 m2 den 10-15 kg, 10 kg ağırlığındaki bir torbadan 2-2.5
kg. mantar almak mümkündür.
Hasadın bitiminden sonra
kullanılan kompost ve örtü toprağı ortamdan uzaklaştırılır. Boşalan oda
temizlenir ve % 1’lik formaldehit ile % 0,5’lik DDVP ile ilaçlanır. Yeni gelecek
kompost için oda bu şekilde hazırlanmış olur.
Hasat edilen mantarlar mümkün
olduğu kadar çabuk pazarlanmalıdır. Mantarların 500 veya 250 gr’lık paketler
halinde piyasaya arz edilmesi pazarlama açısından önemlidir. Ambalaj işlemi
plastik torba, karbon veya kağıt plastik kutularla yapılabilir. Kullanılan
plastik torbalara zımba ile delikler açılması uygun olur.
Mantarın besin değerini
kaybetmeden taze olarak uzun süre saklamak ve depolamak güçtür.
Sıcaklıklara bağlı olarak dayanma
süreleri tablo 6’da gösterilmiştir.
Tablo 6:
Kültür Mantarının Değişik Sıcaklıklarda Dayanma Süreleri
SICAKLIK (C0)
|
SÜRE (GÜN)
|
1
|
5-10
|
2
|
5-7
|
3
|
2-3
|
4
|
1-2
|
15-16
|
1
|
Mantarın depolama sıcaklığının –1
0C’nin altına düşmesi halinde donma nedeniyle renkte bozulmalar
görülür. Belirtilen sıcaklıklarda daha uzun süre depolandırıldığında ise su
kaybı nedeniyle fire oranı artmaktadır.
Category
:
2013 iş fikirleri
,
iş fikirleri
,
kültür mantarı nasıl yetiştirlir
,
mantar nerede yetişir
,
mantar yetiştirme koşulları
,
nasıl yetiştirilir
,
nasılyapılır
0 Comments